I. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI DIÁKTÁRLAT

Hajdúszoboszló

2006. október 12-28.

Díjazottak

 

 

Név

Iskola

Alkotás címe

 

 

1

PethőJudit

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Portré

 

 

2

Krajzovics Renáta

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Csendélet (tállal)

 

 

3

Szegi Tünde

Ady Endre Gimnázium

Testvérek

 

 

4

Mocsár Zsófia Alexandra

Ady Endre Gimnázium

Belső utaim-
valaki vár

 

 

5

Füle Viktória

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Toldi I.

 

 

Füle Viktória

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Toldi II.

 

 

Füle Viktória

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Toldi III.

 

 

Különdíjasok

 

 

Név

Iskola

Alkotás címe

 

 

1

Krajzovics Renáta

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Csendélet kancsóval

 

 

Krajzovics Renáta

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Csendélet

 

 

Batta Viola

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Csendélet

 

 

Illés Anita

Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium

Csendélet

 

 

2

Bunda Róbert

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

Elemek

 

 

Bene Anita

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

A kapcsolat

 

 

Bunda Róbert

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

Pont-vonal-folt felületek

 

 

Matula Szilvia

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

Kapcsolat

 

 

Tolnai Zsolt

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

Gondolat

 

 

Fülöp Ferenc

Kós Károly Művészeti Szakközép Iskola

Geometrikus és organikus formák

 

 

3

Pávai Tamara

Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola

Csendélet

 

 

4

Szász Boglárka

Izsó Miklós Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon

Vadászkutya

 

 

5

Gál Judit, Takács Judit, Szőllősi Tamás, Karancsi Anikó, Kocsis Gina, Kathó Nikolett, Babotán Andrea, Kornai Ildikó, Kiss Anita, Kovács Bernadett

Bessenyei György Szakközépiskola

Ex Libris tanulmányok

 

 

Illés Andre (2 db), Verebi Anikó, Mile Krisztina, Vig Renáta, Csige Nikolett, Vastag Melinda, Tősér Krisztina, Bordán Anita, Varga Krisztina, Magyari Kinga, Tekeres Enikő

Bessenyei György Szakközépiskola

Ex Libris tanulmányok

 

 

6

Oláh Orsolya

Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Helló cicus

 

 

7

Wágner Csilla

Madách Imre Gimnázium

Sziget I.

 

 

8

Kiss Tamás

Eötvös József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Zeleméri csonka torony

 

 

Kiss Tamás

Eötvös József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

A sárkány

 

A díjazottak értékelése

Hölgyeim és Uraim, kedves diákalkotók!

Ruskin szerint: A képzőművészetben az ember keze, elméje szíve együtt alkot.” Az itt látható képzőművészeti tárlat diákalkotóira is igaz ez a ruskini idézet. Szerintem  a sok igazság mellett az is igaz, hogy a tehetség korán megmutatkozik, - különösen, ha szakértő kezek segítik kibontakozását. Öröm és megnyugvás számomra, hogy az I. Országos Képzőművészeti Diáktárlatra színvonalas és szép számú pályázati anyag érkezett. Ezt a példaértékű kezdeményezést a Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ hirdette meg, s az utóbbi ad helyet a Béke Szállodával együtt, a kiállításra. Nem kis munkát vállaltak magukra, dicséret illeti a lebonyolító intézmények munkatársait.

A beérkezett munkákat látva mi, a zsűri tagjai megállapítottuk, hogy ebben a nagyon bonyolult társadalmi helyzetben is, mikor időnként „a művirág bont szirmot”, győzni tud a szorgalom és a tehetség.

A felhívásra 271 db alkotás érkezett be, 177 ifjú alkotóművésztől, akiket 49 rajtanár készített fel. A diákalkotók különböző intézményekben tanulnak, a lényeg az, hogy a pályázatot 51 középiskola vette komolyan. A 177 alkotó közül 88 fő 110 alkotása kerül kiállításra, ez 30 intézményből, 32 rajztanár segítségével.

Díjazásban 5 fő részesül, mind egyéni alkotó, a különdíjak száma 8, ebből 5 egyéni és 3 alkotócsoport.

A zsűrizést két fázisban végeztük. Volt egy előzsűrizés és egy mindent eldöntő. Nem volt egyszerű feladat, ezért engedjék meg, hogy itt és most megköszönjem a munkáját Aknay János festőművésznek és Kunkli Irén festőművésznek.

A kiállított művek különböző stílusban és technikával készültek. Felsorolom a technikai sokszínűséget: ceruzarajz, tollrajz, tusrajz, lavírozott tus, szén, pasztell, színkréta, tempera, guas, selyemfestés, olaj, akril, tojástempera, linómetszet, hidegtű, rézkarc, papírnyomat és vegyes technika. Szinte a grafika és a festészet minden technikája előfordul.

Hölgyeim és Uraim. Ez a tárlat, - természetesen az egész kiállítás anyagára gondolok-, azt bizonyítja, hogy sok diák alkotásszeretete nem ér véget az általános iskolás korban, középiskolásként is szívesen hódolnak ennek az önboldogító hóbortnak. Pl. Mocsár Zsófia Alexandra /Debrecen/ a Belső utaim- valaki más c. alkotásával bizonyítja, a rajzszeretetét. Az ember életében , amikor megszületik, kinyílik egy kapu, s amikor meghal, a kapu bezáródik. Zsófi még az út elején van, de már a saját művészi útját járja. Hihetetlen gazdag illusztráció és gazdag színvilág jellemzi. Ez egy valódi álomvilág, „ rajzolok – mondja – s hozzá majd a színeket kitalálom”. S ez a képzőművészet – mondom én.

Az elmúlt napokban egy riporter megkérdezte tőlem, hogy ez a tárlat verseny? Igen, az, feleltem. Ebben a versengésben az itt kiállított alkotások készítői vezetnek. Kitűnő versenyzők érkeztek Fótról, az ottani gimnáziumból: Pető Judit, Klajzovics Renáta, Batta Viola, Illés Anita. Ők beállításos csendéletet készítettek, temperával. A jók között mindig van egy legjobb, s az most Klajzovics Renáta, akinek pasztelles atmoszférájú finoman színgazdag alkotásán a színbeli, tónusbeli, formai és vonalérzékenysége egyaránt megfigyelhető. Persze ugyanez vonatkozik a többi fóti alkotódiákra is. Közülük még szólok Pető Juditról, akinek grafittal készített Portré c. alkotása  kiemelkedő. Az arcot, a tekintetet örökítette meg, jelezve az ember egyszerűségét és szépségét. Az emberábrázolás az egyik legnehezebb képzőművészeti feladat. Szerencsére több pályázó témája volt. Közülük a legjobbak: Szász Boglárka /Edelény/ Vadász portréja a komoly és állatszerető vadászt örökíti meg gyönyörű kutyájával, s itt említem meg, hogy az állatok ábrázolása legalább olyan nehéz, mint az emberé. Boglárka olyan hitelesen rajzolta meg a vadászkutyát, hogy az a tárlatlátogatók kedvencévé válhat. Mint ahogy Oláh Orsolya cicái, Marincsák Gina elefántjai. És ugyanilyen kedvenccé válhat Szász Boglárka szép, szomorúszemű lova is. A Ló c grafikája, az alkotó komoly látás és ábrázolás érzékenységéről árulkodik.

Feltétlen említésre érdemes Szabó Krisztina „Sebesült” c. alkotása, mely tempera és pasztell technikával készült, a ló és az ember közös küzdelmét bemutatva.

Visszatérek röviden az emberábrázolásra, mely témájában nagyszerű munka, s úgy gondolom, hogy ebben a korban  talán a legtöbb időt érdemlő elfoglaltság kell, hogy legyen. Klasszikus, egyszerű pasztell technikával készítette portréját Menich Dániel. Igen komoly humort közvetít Illés Attila /Debrecen/ Őrület c. pasztellje. A szeretet érződik Dér Adrienn /Székesfehérvár/ finomságában szép pasztell-ceruza munkáján. Molnár Bettina /Székesfehérvár/ portréja a linómetszés rejtelmeit tárja elénk. Olyan, mint egy ballada. Komor tónusú, sokszor tragikumot sejtető világ, aprólékosan kidolgozott feszültséggel. Fekete-fehér emlék egyúttal, ami úgy jelenik meg, hogy minden pillanatban érvényes. Bencze Zsófia /Mezőkövesd/ alkotása is említést érdemel.

Külön szólok és dicsérem meg Szegi Tündét, /Debrecen / a Testvérek c. alkotásáért. Úgy ábrázol, ahogy azt a festő mesterség előírja. Ha úgy tetszik, képe úgymond rendesen meg van csinálva. Ez egy mai modern kép. Ez a realizmus már szinte geg. Igazi iskolai naturalizmus, a szép és érdekes gyermekarcok. Az egyszerűség és mosoly között feszültség van, amely a mai ember képe és a régi ábrázolásmód között feszül. Végül is ez teszi modern képpé ezt az alkotást.

Sok ifjú alkotó rendelkezik illusztrációs képességekkel. Imponáló ötletgazdagság, szárnyaló fantázia, a témák rejtette gondolatok kibontásának képi megfogalmazásai tanúskodnak alkotásaikon. Örömmel említem meg ezen alkotókat: Marincsák Gina, Jenei Annamária /Debrecen/, Kovács Gábor /Gyula/, Szőllősi Tamás, Bereczki Imre és Bakucz Ágnes /Berettyóújfalu/, Jakab Anita /Pásztó/, Dóczé Adrienn /Budapest/, Molnár Bettina /Székesfehérvár/.

Itt egy külön kategóriát állítanék fel, akik még kaphattak volna különdíjat, Ráthonyi Dávid /Budapest/, Genzelman Sára /Vác/, és Óbermájer Dorina /Vác/.

Külön öröm számomra, hogy szólhatok a Berettyóújfalui Bessenyei Szakközépiskola linómetszőiről, ex libris készítőiről. Ez a technika sajnos feledésbe merül. Munkáik sokoldalúságról, kiforrott technikai készségről, könnyed alkotóerőről vallanak. Az alkotók közül kiemelem, Varga Krisztinát, Bordán Anitát, Vig Renátát és Kovács Bernadettet.

Szép színfoltja kiállításunknak a debreceni Kós Károly Szakképző Iskola alkotócsoportjának képei. Ők: Bunda Róbert, Bene Anita, Matula Szilvia, Tolnay Zsolt, és Fülöp Ferenc. Pont-vonal-folt felületek működtetésével izgalmas, geometrikus és organikus forma-kompozíciókat hoztak létre.

Füle Viktória /Zalaegerszeg/ tollrajzai igen érett alkotások. Azt érezni, hogy az ember dolgozik egy képen, s közben eltűnik körülötte a világ, hogy számára más-más világba nyíló út lehetősége lásson rá.

Wágner Csilla /Vác/ Sziget c. akvarelljén kiemelt szerepe van a természet adta szépséges hangulatnak, az impressziónak. Vallja amit Shakespeare is vallott: „ a természet varázsát ontja bőven: a fűben, a virágban, és a kőben. Ó, nincs olyan silány anyag, mely így, vagy úgy ne szolgálná javad”.

Kiss Tamás /Hajdúböszörmény/ linómetszetein ízléssel, mértéktartással és visszafogottan fogalmaz fölényes biztonsággal. Ugyanez a biztonság, - csak más technikai fogalmazásban - érezhető Pávai Tamara /Hajdúszoboszló/ grafit csendéletén. Ezen az egyszerű módon elkészített alkotáson érződik a műgond és a teremtő-formáló szeretet.

Szólnék még szívesen több alkotóról, de az idő nem engedi. Szólnék szívesen a felkészítő tanárokról és az iskolákról is. Persze szólnék azon iskolákról is ahonnan nem érkeztek alkotások.

Játék ez tisztelt Hölgyeim és Uraim, játék a javából, ahogy az igazi művészet mindig a játékot, mint kísérletet modellezi.  

Bízok abban, hogy lesz II. Országos Diáktárlat, s akkor mondhatom most azt, hogy „a jelen nem más, mint első pillanata a jövőnek”.

Köszönöm, hogy meghallgattak.              

Hajdúszoboszló, 2006. október 12.                                          

                                                   Komiszár János festőművész a zsűri tagja

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk

az


I. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI DIÁKTÁRLAT

megnyitójára és díjátadására,

amely az

ÉRTÉKEK ÉS ÉRTÉKELÉS

A KÖZOKTATÁSBAN

c.

VIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia

programjaként kerül megrendezésre.

HELYSZÍNE

Hajdúszoboszló, Hotel Béke

IDŐPONTJA

2006. október 12. 11:00 óra

A KIÁLLÍTÁS VÉDNÖKE

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára

A KIÁLLÍTÁS RENDEZŐI

Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Suliszerviz Pedagógiai Intézet

A ZSŰRI TAGJAI

Aknay János Munkácsy-díjas festőművész

Kunkli Irén festőművész

Komiszár János Holló László-díjas festőművész

A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára

AZ ALKOTÁSOKAT ÉRTÉKELI

Komiszár János Holló László-díjas festőművész

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ

2006. október 12-28.

A KIÁLLÍTÁS HELYSZÍNE

Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.

A DÍJAZOTT ALKOTÁSOK MEGTEKINTHETŐK

2006. október 12-14-ig a Hotel Békében,

október 14-28-ig a Kovács Máté Városi Művelődési Központban

Az I. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat támogatói

 


Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.
9500 Celldömölk, Széchenyi u. 18.
www.apaczai.hu

 


 CARTOGRAPHIA Kft.
1119 Budapest, Fehérvári út 89.
www.cartographia.hu

 


 


 


Centrum Könyvesbolt
4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.
www.szinex.hu

 


 Déri Múzeum
4026 Debrecen, Déri tér 1.
www.derimuz.hu

 


 Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat
4024 Debrecen, Piac u. 54.
www.hbmo.hu

 


 Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
4200 Hajdúszoboszló, Hősök tere 1.
www.hajduszoboszlo.hu

 


 Hajdúszoboszló és környéke Hírforrás
4200 Hajdúszoboszló, Bethlen u. 25.
www.dobravero-hb.hu/html/partnereink.html

 


 Holnap Kiadó Kft.
1111 Budapest, Zenta u. 5.
www.holnapkiado.hu

 


 Hunguest Hotels Béke
4002 Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 10.
www.hunguesthotels.hu/

 


 Hotel Silver
4200 Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 25.
www.silverhotel.hu

 


 Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Rt.
4200 Hajdúszoboszló, Szt. István park 1-3.
www.hungarospa.biz

 


 Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.
www.szoboszlokultura.hu

 


 Líra és Lant Rt.
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
www.lira.hu

 


 Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.
3980 Sátoraljaújhely, Petőfi u. 1.
www.taneszkozcentrum.hu

 


 Művészellátó Bolt
4026 Debrecen, Rákóczi u. 27.
www.muveszellatodebrecen.hu/

 


 Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
1143 Budapest, Szobránc u. 6-8.
www.nettankonyv.hu

 


 Premiere Training Kft.
1054 Budapest, Bank u. 6.
www.premiere.hu

 


 Study Guard Bt.
1158 Budapest, Késmárk u. 18.
www.studyguard.hu

 


 Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda Kft.
4024 Debrecen, Kossuth u. 42.
www.suliszerviz.com

 


 Suliszerviz Pedagógiai Intézet
4024 Debrecen, Kossuth u. 42.
www.suliszerviz.com

 


 YAMAHA - MÁTHÉ Márkaképviselet Motor Bolt
4026 Debrecen, Mester u. 41.
www.yamahamathe.hu

 


 


 


Thorin Bt.
4028 Debrecen, Zrínyi u. 47.

 


 Európa Könyvkiadó Kft.
1056 Budapest, Kossuth Lajos tér 13-15.
www.europakiado.hu


F E L H Í V Á S

A debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár hagyományteremtő céllal középiskolások részére országos képzőművészeti diáktárlatot hirdet:

I. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI DIÁKTÁRLAT

Hajdúszoboszló– 2006


Kovács Máté Városi Művelődési Központ
és Könyvtár
 

Suliszerviz Pedagógiai Intézet
A diáktárlat célja:

Bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosítani minden alkotókedvű tehetséges középiskolás diák számára. Összegyűjteni és kiállítani azokat a legjobb festményeket és grafikákat, melyeket a neves, országos hírű művészekből álló zsűri arra érdemesnek talál. A legjobb alkotások díjazása, s a VIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia programjainak részeként az alkotások értékelése, s a tárlat ünnepélyes megnyitása.

A megnyitó időpontja:
2006. október 12. 11:00 óra

A kiállítás ideje:
2006. október 12-től 28-ig

Helye:
Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Jelentkezés az alábbi kategóriákban:
» festmények
» grafikák
Egy alkotó legfeljebb 3 alkotással pályázhat!
Az alkotások leadása:
» személyesen Hajdúszoboszlón, a Művelődési Központban 2006. szeptember 21-én és 22-én 09:00 órától 15:00 óráig, vagy
» postai úton úgy, hogy legkésőbb 2006. szeptember 22-én megérkezzen az alkotás a Művelődési Központ címére.
Kérjük az alábbi adatok feltüntetését (jól olvashatóan) az alkotások hátlapján:
az alkotóneve,
 születési éve,
 iskolájának pontos neve, címe,
a felkészítőneve,
az alkotáscíme,
 mérete,
 technikája.

A beérkezett alkotásokat csak kiállítható állapotban(keretezve), és maximum 50*70 cm-es méretben tudjuk elfogadni. A zsűri értékelése után a legjobb alkotók és felkészítőik díjazásban részesülnek. A kiállított alkotásokat csak a kiállítás befejezése után áll módunkban visszaadni a szervezők által meghatározott időpontban.

Érdeklődés, felvilágosítás:

 Molnár CsabaKulcsár Béla
 Suliszerviz Pedagógiai IntézetKovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Levélcím:4024 Debrecen, Kossuth u. 42.4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.
(:52/534-49152/558-700
Fax:52/534-49052/557-693
Mobil(:20/9750-67820/9735-245
E-mail:molnar@suliszerviz.comhszobvmk@gmail.com
Várjuk a jövő képzőművészeinek alkotásait, hogy lehetőséget nyújtsunk a bemutatkozásra, a megmérettetésre!

A szervezők nevében:

Berényiné Szilaj IlonaJuhász Sándorné
a Kovács Máté Városi Művelődési Központ
és Könyvtár igazgatója
a Suliszerviz Pedagógiai Intézet
igazgatója
·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·       
·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·        ·